Steengroeve Alicante Rojo

Het uitzoeken van de juiste steen in de steengroeve ….

Nadat de opdracht van de ‘Stichting Nijkerk 600′ was binnengekomen heb ik direct contact opgenomen met de groeve vlakbij Alicante. Het was noodzaak om zo snel mogelijk een steen uit te zoeken en heb daarom direct een vlucht geboekt naar Alicante om dit te gaan doen. Natuurlijk is het geen straf om daar even te vertoeven. Bovenstaand vindt je de slideshow van enkele gemaakte foto’s in de groeve.

Beeldhouwer-Jan-Carel-Koster-Alicante-Rojo-3

De stenen uit de 1e groeve, vol met breuklijnen.

Samen met collega beeldhouwers uit Spanje ben ik naar de groeve vertrokken om daar als 1e bij de fabriek van ‘Levantina’ aan te komen. Hier had ik goede hoop op een mooie steen, maar die droom viel al snel in duigen. Ze hadden mij verteld dat ze 1e klas kwaliteit hadden liggen van ‘Alicante Rojo”. Maar dat heb ik nu dus ook wel geleerd, wanneer een spanjaard dit zegt hoeft dit dus helemaal niet te kloppen. En dat bleek ook, de kwaliteit die ze daar hadden liggen was bedroevend slecht en ik durvde daar niets van te maken. De blokken zaten helemaal vol met breuklijnen wat voor mij een te groot risico vormde. Wel waren de mensen erg aardig en behulpzaam. Ze keken wel een beetje vreemd op dat ik een dergelijk groot blok zocht, want waar heb je dat nu voor nodig? Nou voor een beeldhouwwerk natuurlijk. Dit waren ze daar niet gewend al zou je dat wel verwachten in deze streken.

Beeldhouwer-Jan-Carel-Koster-Alicante-Rojo-37

De plaatselijke kroeg onder aan de voet van de berg waar de marmergroeve was.

Maar na even te hebben gesproken met deze meneer kreeg ik het adres van een groeve waar ze de hoogste kwaliteit ‘Alicante Rojo’ delfden. Na even gebeld te hebben naar de betreffende persoon konden we de volgende dag reeds terecht om in de groeve een blok uit te zoeken.

Zo gezegd zo gedaan; de volgende dag naar de groeve in El Canton | La Romana gereden en afgesproken met de directeur in een klein plaatselijk kroegje aan de voet van de berg. De temperatuur was in de tussentijd opgelopen tot ca 28 gr. (Erg plezierig dus voor een Nederlander …. :-). Terwijl de spaanse mensen steeds meer begonnen te klagen over het warme weer gingen wij verder de berg op naar de groeve. Eerst wilde de auto niet meer starten, maar na even aan te duwen kreeg ons jeepje er weer zin in en gingen we achter de commerciële man van de groeve aan.

Je zult begrijpen dat toen ik daar boven aan kwam en ik uit de auto sprong, ik mij net als een klein kind in de Intertoys voelde. 1 grote speeltuin was dit voor mij, fantastisch hoor. En elke keer wanneer ik in een groeve kom overvalt mij een gevoel dat ik nog steeds moeilijk kan beschrijven. Al die grote blokken marmer en die hoge rechte, gezaagde wanden ademen een bepaalde sfeer uit die mij doet verstillen bij de aanblik. Wat een inmense blokken. Ongelofelijk dat dit onder de berg zit. De berg wordt als het ware gewoon afgepeld en stukje bij beetje wordt de berg verwijderd en dus verkocht.

Beeldhouwer-Jan-Carel-Koster-Alicante-Rojo-26

De schitterende kleuren van het ‘Alicante Rojo’.

En 1 klein stukje berg heb ik  gekocht om later te transporteren naar mijn werkplaats in Catral of in Nijkerkerveen, dat weet ik op dit moment nog niet. Later zeg ik omdat het eerst op maat moet worden gezaagd alvorens het mijn werkplaats kan betreden. Vrijdag 2 mei staat de steen voor mij gereed in de maten H. 2.5 x Br. 1.1 x D. 1.1 meter. Dit hebben we zo afgesproken zodat ik het transport kan gaan regelen voor een steen die ca. 13.000 kg weegt. Het blok marmer dat ik heb uitgekozen was overigens niet het eerste blok, maar volgens mij de 3e die we beoordeelden. Vaak is het moeilijk om te zeggen en dus ook om te beoordelen welk blok de juiste is. Want om de steen heen zit een dikke laag stof, marmerstof dat net cement lijkt. Om breuklijnen te herkennen is dus erg lastig. Maar bij deze 3e steen had ik toch een goed gevoel en na even met de plantenspuit in de weer te zijn geweest kwam ik tot de conclusie dat dit de juiste steen was. Deze was voor mij …………….. voor Nijkerk dus. Nu nog even onderhandelen………. nou dat viel tegen zeg. Ik kreeg er niets af, want zo zei hij. Dit is de hoogste kwaliteit marmer in dit soort, en daar had hij natuurlijk ook gelijk in. Het is een prachtige steen en ik was natuurlijk zo blij als een kind daar en was helemaal blij dat ik een steen vond die naar mijn gevoel goed paste. Helemaal omdat dit nog de enige groeve was die dit soort marmer dolf, (daar kwam ik dus ook net pas achter).

Dit word hem, mooie kleuren, en erg tevreden. Al met al een geslaagde reis naar de groeve vlakbij Alicante. Natuurlijk met dank aan mijn collega’s in Spanje, Aart de Groot, Anke Vervelde en Paco Manzares, die voor mij konden vertalen en alles in goede banen konden leiden …. 🙂

De steen die ik heb uitgekozen om de sculptuur voor Nijkerk in te maken.

De steen die ik heb uitgekozen om de sculptuur voor Nijkerk in te maken.

Tot zover het uitzoeken van de steen, later meer over het transport en het vervaardigen van het beeld ………

Het bestuderen en uitzoeken van de juiste steen.

Het bestuderen en uitzoeken van de juiste steen.

Voel je vrij om een reactie hieronder of in mijn GASTENBOEK achter te laten.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest