Steen uitgezocht in de Steengroeve voor de sculptuur van Waterweg Wonen

Afgelopen week ben ik samen met collega beeldhouwer Wouter Bouwman naar een steengroeve afgereisd in Duitsland. Mijn doel was om een mooi groot rotsblok in een harder soort kalk/zandsteen te bemachtigen en dan met name zocht ik een “Dolomiet”soort. Hiervoor hoefde ik gelukkig niet zo heel erg ver te reizen, want de steengroeve ligt op een afstand van een kleine 300 km van mijn woonplaats nijkerkerveen. De steengroeve ligt in Anröchte, ongeveer 100 km voorbij Dortmund.

Bij aankomst op het kantoor werden wij vriendelijk ontvangen met een heerlijk kopje koffie. Nadat we even waren bijgekomen van de toch nog lange reis (file bij Oberhausen), kregen wij een rondleiding van de directeur zelf. Een erg vriendelijke man die alles wilde vertellen wat er maar te vertellen viel. Hoe druk hij ook was, hij nam alle tijd voor ons.

Eerst hebben wij even rondgekeken op het terrein waar alle stenen werden opgeslagen om te kijken of hier iets bruikbaars was te vinden, doch alle enorme blokken waren voor mij eigenlijk te klein. Leuke wetenswaardigheid is dat 1 blok daar ongeveer 20.000 kg. weegt. Zo zwaar wordt die van mij niet, maar ik was op zoek naar een iets langer blok die meer dan 3 meter was. Hier was er maar 1 van. 3.40 meter, een prachtige steen, met een mooie verhouding.

Erg onder de indruk was ik overigens van de grote van de heftrucks die daar af en aan reden, (zie afbeelding). Deze trucks tilden met gemak 20.000 kg. en brachten de blokken naar de zaagmachine waar deze in plakken werd gezaagd van ongeveer 4-5 cm dikte.

De zaagmachine die ze gebruikte was nog groter dan ik had verwacht. Met deze machine kan ik natuurlijk direct, de ietwat schuine onderzijde die hoort bij de 1e sculptuur voor in Vlaardingen, laten afzagen. Iets wat mij wellicht meer dan een paar dagen aan arbeid zou hebben gekost, gebeurt hier in minder dan een uur (schat ik).

De blokken steen die overigens op het terrein lagen waren allemaal afkomstig uit de groeve, maar uit een productie periode van vorig jaar. In de wintermaanden wordt er geen steen gewonnen en loopt de groeve vol met water. De stenen die hier liggen zijn dus voorraden van vorige jaren.

Hierbij lag dus maar 1 steen met een lengte van 3.40, de rest was allemaal 3 meter of kleiner. Dit had te maken met de machine die de blokken uithouwd in de groeve, deze kan maar 3 meter afbreken en niet groter. Een enkele keer gebeurde het weleens dat er een blok werd gewonnen die langer was, dit kwam doordat er dan een natuurlijke breuklijn net langsliep en de steen dus iets langer afbrak.

Na redelijke tijd te hebben doorgebracht tussen al die fantastische stenen waar ons, (mijn collega beeldhouwer, die ook graag eens naar een steengroeve wilde en ik) hart sneller van deed kloppen stelde Herr Director voor om naar de groeve te rijden. We stapten in zijn mercedes (500 SEL), wat een prachtige auto zeg! en we reden met 5 minuten naar de stoffige groeve. Het prachtige weer had ik meegenomen uit Nederland en werd nog eens versterkt door het dal waarin de groeve lag, windstil en een adembenemende rust.

Lopende in de groeve zelf was het een oase van rust met een prachtig helder meer waar ’s zomers zou gaan worden gedolven. De blokken steen die her en der verspreid lagen deden mij denken aan een ver verleden. Een soort prehistorisch schouwspel die abrubt is gestopt door het invallen van de winter. De fossielen die in de schors van vele stenen zijn te ontdekken versterken dit gevoel nog eens. Al met al geeft mij dit een goed gevoel met betrekking tot het idee dat ik met deze sculptuur (Schets I van de uitleg in mijn vorige bericht)) wil uitdragen in een relatie tot het Kasteel Holy die in de 1240 werd gebouwd in Vlaardingen.

De steen die ik reeds in bestelling heb staan zal ongeveer over een 2 maanden worden geleverd en in mijn werkplaats worden geplaatst zodat ik er een steiger omheen kan bouwen en hiermee aan de slag kan gaan. Onderstaand nog enkele foto impressies van mijn bezoek aldaar.

Klikt u op de afbeelding om een grote plaatje te bekijken.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest