Quartz sculptuur – “The Guardian Angel of Love”

Het ontstaan van het ontwerp

Deze Quartz sculptuur, genaamd “The guardian Angel of Love” is ontworpen met de gedachte die is ontstaan vanuit de kracht van de te gebruiken steen zelf. Dat is ook de reden waardoor ik op deze titel kwam.
De steen is een mengeling van een natuurlijke Quartz, te weten roze en witte Quartz gemengd met bergkristal. Deze rots weegt voor het beeldhouw proces 340 kg., er na weegt de Quartz sculptuur nog ca 110 kg.

Uitleg Quartz sculptuur

Wat je in de schets ziet is een mengeling van stijlen. Er zitten realistische, abstracte en natuurlijke elementen in verwerkt.
Door het gebruik van deze stijlen creëer ik contrasten die op sommige plekken heel direct zijn, maar op andere plekken in de sculptuur juist weer heel subtiel. Deze contrasten creëer ik door middel van het gebruik in vorm, maar ook door de bewerkingswijze / technieken, (hakken, vijlen en polijsten).

Voor mij is het gebruik hiervan een zoektocht om contrasten zo mooi mogelijk te vangen in één object.
Daarnaast zoek ik in die contrasten naar combinaties hiervan versus de betekenissen van de vormgeving en energieën in de steen zodat er een compleet verhaal ontstaat.

 

Schets The Guardian Angel of Love
Quartz

 

Met betrekking tot ‘The Guardian Angel of Love’ zie je het volgende:

De steen is aan één zijde gelaten zoals de natuur dit heeft gecreëerd. Als contrast aan de andere zijde een Engelen vleugel die realistisch is uitgewerkt tot in de kleine details.
De Engelenvleugel loopt aan de binnenzijde op diverse plekken over in een abstracte vorm die op zijn beurt weer over gaat in een verstrengeling van symbolen.

The Guardian Angel of Love | Beeldhouwer Jan-Carel Koster

The Guardian Angel of Love | Beeldhouwer Jan-Carel Koster

Als hoofdvorm is er in de opening van de steen een hartvorm gemaakt die hoogglans is gepolijst.
Onder deze hartvorm is er vanuit de Engelenvleugel een abstracte overgang maken naar de hartvorm door een ander symbool voor liefde te gebruiken, namelijk het Keltische symbool voor Liefde “The Celtic Knot”. En omdat deze knoop oneindig is staat deze voor de oneindige WIJSHEID, MEDEDOGEN en LIEFDE.

Met het directe contrast tussen de natuur en de door de mensheid gemaakte realiteit (realistische Engelenvleugel) wil Jan-Carel benadrukken dat de natuur en wij (de mensheid) samen in dit universum leven waarin wij beiden gebruik maken van dezelfde levenselixer.

We staan wat dat betreft dus naast elkaar, maar vaak genoeg ook tegenover elkaar.
Kijk maar eens wat wij met de natuur doen en hoe weinig raakvlakken wij in de westerse wereld nog maar hebben met de natuur.

De abstracte vormen in de quartz sculptuur zijn een verwijzing van de mensheid naar de natuur en visa versa, met daarin verwerkt de symbolen van liefde, wijsheid en compassie.
Dat de liefde een belangrijk element in ieders leven is wordt benadrukt door dit centraal in de sculptuur te verbeelden en juist dit symbool (het hart) hoogglans te polijsten zodat de transparantie in de steen daarin optimaal is. Zeker wanneer de sculptuur van onder uit de sokkel wordt aangelicht en de hartvorm hierdoor oplicht.

 

The making of by Jan-Carel Koster

De Engelenvleugel

De toplaag van de vleugel zal grotendeels worden gepolijst om de transparantie van de steen nog iets meer naar voren te laten komen zodat juist ook de betekenis van de steen extra wordt benadrukt. Voor Jan-Carel betekent de Engelenvleugel letterlijk een beschermend schild om het symbool van liefde, wijsheid en compassie heen.

Met het verhaal en de symbolen in combinatie met de energieën die vertegenwoordigd zijn in de steen creëert ‘The Guardian Angel of Love’ een krachtige katalysator wanneer deze in je leef omgeving staat.

Hieronder staan per steensoort beschreven welke energieën de steen vertegenwoordigd:

Quartz

Vrijwel alle Afrikaanse bronnen van Quartz, jaspis, amethist en vele andere schitterende mineralen komen voor in de Namaqua gordel, zo ook deze Quartz steen. Het is afkomstig uit een enorm gebied van veranderende landschappen. Van ruige halfwoestijn tot bergen, waar de Oranjerivier doorheen snijdt naar de zee, allemaal ten zuiden van de Kalahari-woestijn.

Quartz is een populaire edelsteen die steeds moeilijker in grote formaten is te vinden omdat de meeste bronnen zijn uitgeput. Er is onlangs een nieuwe locatie ontdekt in het stroomgebied van de Orange River, die hierboven te zien is. Het gebied ligt ongeveer 30 km van de dichtstbijzijnde nederzetting en is alleen te bereiken via haast onbegaanbare paden en weggetjes.

De energieën van deze stenen zijn allemaal prachtig om in huis te hebben. Nu het een mengeling is zijn alle energieën van deze stenen in de hierboven omschreven sculptuur vertegenwoordigd. Maar waar het om draait in de sculptuur is het bewaken van je eigen geluk en wijsheid in de liefde. En met liefde bedoel ik dan niet alleen de fysieke liefde voor een ander persoon, maar juist ook de liefde voor alles om je heen.

Rozenkwarts:

is bij uitstek de steen van het hart en de liefde. De steen werkt sterk in op het hart chakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. De steen trekt harmonieuze liefdes- en vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook eigenliefde en zelfacceptatie. Rozenkwarts heeft een milde, zachte werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. De steen maakt ontvankelijk voor alle soorten schoonheid en stimuleert creativiteit en fantasie.

Vindplaats Quartz

Vindplaats Quartz

Bergkristal:

is een steen met enorme geneeskracht en en wordt vaak gebruikt bij healings en energetisch werk. De steen reguleert energie, absorbeert energie, geeft energie en slaat energie op naar gelang wat er nodig is in een bepaalde situatie. Omdat bergkristal zo neutraal en zuiver is, kan de steen opgeladen worden voor elke (energetische) werking en kan ook de werking van andere stenen versterken. Het beschermt de aura tegen straling, reinigt de chakra’s en brengt ze in balans.

Mentaal bevordert bergkristal concentratie, helder denken, helpt om een neutrale en onpartijdige houding aan te nemen en om problemen op te lossen. De steen werkt zuiverend, vitaliserend, verkoelend (voor bijvoorbeeld brandwonden), pijnstillend, koortsverlagend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans.

Witte kwarts:

is een goede steen voor mensen die (te) veel verantwoordelijkheden op zich nemen en zich graag onmisbaar maken maar daardoor grote beperkingen ervaren en het gevoel hebben geleefd te worden. Het helpt om terug te gaan naar jezelf en gelijkwaardige en gebalanceerde (vriendelijke en amoureuze) relaties aan te gaan en te onderhouden. Ook vermindert het de neiging om een slachtofferrol aan te nemen en helpt het om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag.

Witte Quartz, ook wel sneeuwkwarts genoemd helpt om sociale vaardigheden en omgangsvormen, zoals tact, samenwerking, denken voor je iets zegt, te versterken.

Spiritueel helpt de steen om in contact te komen met je innerlijke bron. Deze Quartz is net als bergkristal een sterk geneeskrachtige steen maar heeft een zachtere en geleidelijkere werking.
Het werkt net als bergkristal zuiverend, vitaliserend, pijnstillend, koortsverlagend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans.

 

Quartz sculptuur | The Guardian Angel of Love | Beeldhouwer Jan-Carel Koster

Wandsculptuur

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Beeldhouwer Jan Carel Koster
Average rating:  
 0 reviews

Pin It on Pinterest