DE NIEUWE JAN VAN SCHAFFELAAR

In opdracht van de Gemeente Barneveld heb ik een stenen sculptuur van de Barneveldse Volksheld Jan van Schaffelaar gemaakt.

De Gemeente Barneveld heeft aan mij de opdracht verleend om bij het Gemeentehuis in het Centrum van Barneveld een zittende Ridder op ware grote, in steen uit te houwen (Steensoort Diabas). In de slideshow hierboven kunt u ‘The making of” van deze sculptuur terugzien.

Jan van Schaffelaar was een Kabeljauwse Ruiteraanvoerder die volgens de overlevering aan zijn einde kwam nadat hij van de door de ‘Hoeken’ belegerde toren van Barneveld sprong. Sind 1903 staat er al een standbeeld van deze held op het plein voor de toren. Hier is hij op 16 juli 1482 vanaf gesprongen om zijn kornuiten te redden. Zie mijn blog voor het complete verhaal of kijk op de wikipedia.

Wenst u meer info, dan kunt u mij mailen: info@jancarelkoster.com

DE ONTHULLING

HET GEZICHT

Het gezicht maken is altijd erg leuk om te doen. Maar wat voor gezicht? Niemand weet hoe Jan van Schaffelaar uit 1482 eruit heeft gezien. Dat betekent dus dat ieder gezicht onder de helm mogelijk is. Om die reden bedacht ik dat het een mooi idee was om mijn grootvader hieronder uit te beelden. Maar naar mate het proces van het vervaardigen van deze held volgde, voelde het voor mij toch niet goed. Ik heb besloten om in plaats van mijn grootvader, mijn eigen vader hierin uit te beelden. Mede om het feit dat mijn vader nog leeft en mijn grootvader niet meer. Maar ook om het feit dat ik minstens net zoveel aan mijn vader te danken heb dan aan mijn Opa. De mensen die mijn vader kennen zullen zijn gezicht herkennen al heeft hij hier natuurlijk geen bril op en heb ik zijn baard achterwege gelaten. Verder moest het natuurlijk een gezicht zijn dat passend is voor een dergelijke sculptuur en naar mijn idee is het dat nu ook. Op dit moment twijfel ik nog of hij niet iets moet glimlachen, maar dat laat ik nu even in het midden.

DE FILM

HET VERHAAL

IK, JAN VAN SCHAFFELAAR

Door Marti Jansen

Op 24 november 2017 is/wordt het beeld onthult van een zittende Jan van Schaffelaar.  Eindelijk!

Want Jan heeft maar liefst 114 jaar gestaan bij de de beroemde kerktoren waar hij vanaf sprong. En zeker, hij blijft daar ook staan, maar hij maakt nu ook een uitstapje door het knusse centrum van Barneveld, waar de fluisteringen uit het verleden nog zachtjes tegen de winkelpanden echoën. En via de oude straatstenen rondcirkelen over het Raadhuisplein, waar het carillon zijn bronzen oren ten luisteren legt en de verhalen levend houdt in zijn spel.

En als hij dan de Jan van Schaffelaarstraat is ingelopen, ietwat stram van het staan, slaat hij af het Dijkje op. En aan het einde, waar het Dijkje samen komt op de kruising met het Raadhuisplein, De Nieuwstraat en de Nairacstraat  neemt hij zijn rust en zakt op zijn sokkel neer. Het valt niet mee met dit zware harnas aan. Doodstil blijft hij zitten. Hij is trots op dit dorp. Even moet hij grinniken in zichzelf, er gaan tenslotte zoveel verhalen over hem rond. Wat ze wel weten is dat hij zich heeft opgeofferd voor zijn metgezellen op die bewuste zomermiddag in juli 1482. De klap was hard toen hij de aarde raakte. Even had hij omgekeken toen ze enkele jaren geleden de plek markeerden waar hij neer was gekomen en nog even zwaargewond had gelegen, voor zijn Hoekse vijanden hem de fatale doodsteken toebrachten. Maar nu hoeft hij niet langer alleen maar te staan. Nu maakt hij een dagelijks ommetje en rust dan altijd op deze plek. Hij ziet de wethouder even uit het raam naar hem kijken.  Een paar schoolkinderen komen aangelopen en zetten zich op het bankje naast hem. Hij voelt dat één van de kinderen aandachtig naar hem kijkt. ‘Weet je’, zegt de jongen tegen zijn vriendjes, ‘Die Jan van Schaffelaar hier was vroeger best een held, hij sprong van de toren van de grote kerk daar’. Hij wijst schuin over het raadhuis naar de spits van de oude kerk. Zijn vriendjes komen om het beeld heen staan en kijken aandachtig naar het prachtig gebeeldhouwde figuur.  ‘Ik ken de beeldhouwer van dit beeld van Jan’, zegt een ander, ‘Die heet ook Jan, tenminste gedeeltelijk, want hij heet Jan-Carel met zijn voornaam’. De andere jongens knikken. Ook zij kennen de beeldhouwer van dit prachtige beeld. ‘Ja, dat klopt’, zegt de derde, ‘hij heet Jan-Carel Koster een geboren Barnevelder en best wel beroemd ook in het buitenland. ”Echt!?’, zegt de eerste nu, ‘wauw, ik zou willen dat ik zo zou kunnen beeldhouwen. Dat gezicht komt mij trouwens bekend voor.’ Opeens klinkt er getik van een stok op de klinkers. ‘Dag jongelui’, klinkt de joviale stem achter hen, ‘dat gezicht zou je best kunnen kennen ja’. De jongens kijken vol verbazing naar de man met de stok, ze herkennen hem gelijk. Het is de burgemeester! De burgemeester vervolgt, ‘Dat gezicht is namelijk afgeleid van de vader van de beeldend kunstenaar, Chris Koster. Leuk hé?’

‘Misschien worden we nog wel eens kunststad van het land’. besluit hij met een glimlach. Hij knikt naar de jongens en draait zich om. Maar voor hij verder wandelt zegt hij opeens, ‘Wees trots op onze Jannen, zowel hij die hier zo fier zit, als ook diegene die hem zo kunstig heeft gecreëerd’. De jongens knikken zwijgend en kijken de geliefde burgemeester na. Daarna draaien ze zich nog even om en kijken naar de stille beeltenis van de fiere ruiter hoofdman.

‘Weet je’, verbreekt er één het stilzwijgen, ‘als Jan eens wist wat er allemaal over hem gezegd wordt, wat zou hij trots zijn. En dat er een beeld van hem gemaakt zou worden voor de heldensprong die hij ooit maakte om de levens van zijn vrienden te redden, hij moest eens weten’. ‘Zo is dat!’ besluit zijn vriend en slaat met een vriendschappelijke schouderklop op het koude steen. Met een laatste blik naar het beeld pakken de jongens hun schooltassen en slenteren verder het dorpscentrum in. Onder zijn helm kijkt Jan van Schaffelaar de jongens na. Hij voelt de trots onder zijn harnas opzwellen.  Het wordt ook tijd om maar weer eens onder de toren te gaan staan. Ze moesten eens weten, hij heeft het geheim van de tijd ontdekt. Waar ze ook kijken, altijd zal hij onder de toren op zijn sokkel staan, maar door die geweldige kunstenaar Jan-Carel Koster mag hij nu ook zijn ronde doen en rustig op het bankje bij het Dijkje gaan zitten. Even kijkt hij rond, hij ziet de wethouder weer naar hem kijken, zou die wat vermoeden? Hij glimlacht ongezien. Hij herkent het liedje dat het carillon in de toren van het oude raadhuis speelt, Het is het nostalgische versje Het Dorp.

Weet je wat, ik blijf nog even….

Marti Jansen

Schrijver/dichter/storyteller

DE AANLEVERING VAN DE STEEN

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Beeldhouwer Jan Carel Koster
Average rating:  
 1 reviews
 by Nick Lenderink, Landscape designer

Jan-Carel is een zeer kundige, aanstekelijk enthousiaste vakman. Hij zorgt ervoor dat er via een strakke planning iets bijzonders wordt gerealiseerd. Doordat ik binnen mijn plannen voor Het Barneveldse Dijkje een standbeeld had bedacht dat functioneel onderdeel moest zijn van de openbare ruimte, leerde ik Jan-Carel kennen. De zittende Jan - op een bank naast een watertappunt - schetsen was stap 1, maar het kunstwerk gerealiseerd krijgen was een lastige stap 2. Met veel enthousiasme en passie nam Jan-Carel het idee over en bouwde het uit tot de Jan van Schaffelaar, zoals we hem nu in het centrum van Barneveld kunnen bewonderen. Tijdens het ontstaan van het beeld, verbaasde ik me over de uiteindelijke fijnheid in de bewerkingen; van een grof blok steen, naar een zeer gedetailleerd meesterwerk. Geen moment heb ik twijfel gehad over het resultaat en de gestelde deadline. Wat Jan-Carel zegt, gebeurt gewoon. Tussendoor denkt hij ook nog even mee over de kleurstelling van omringende elementen en geeft hij constructief advies over de sokkel tussen de twee zitbanken. Dankzij hem is Jan van Schaffelaar ook echt een naadloos en functioneel onderdeel van de openbare ruimte geworden... op ware grootte. Transport en plaatsing is door Jan-Carel geregeld en ter plaatse aangestuurd. Een turn-key product dus. Wat me echt opviel bij Jan-Carel is dat hij naast een gepassioneerd kunstenaar, communicatief en zakelijk ook zeer vaardig is. Een compleet pakket, een betrouwbare partner. Bedankt voor de inspirerende samenwerking Jan-Carel!

Pin It on Pinterest