€ 4.500,-

Prijs is exclusief 9% BTW en reiskosten

Beeldhouwen op locatie

Ja, ook dat doet Jan-Carel! 

Heeft u bijvoorbeeld een boom die dood is of een boom die weg moet? Maar vind u het zonde van die mooie boom? Jan-Carel vind beeldhouwen op locatie erg leuk en kan er altijd wel iets bijzonders van maken. In dit geval hebben deze mensen hem benaderd omdat zij een mooie grote eikenboom moesten kappen, maar dit zonde van de boom vonden. Deze mensen hadden een biologische kippenboerderij. Dat houd in dat de kippen daar op een heeeeel groot terrein heerlijk buiten scharrelen. Ze wonen aan de rand van het bos, dus de ideale plek voor roofvogels als haviken en buizerds om zo nu en dan eens een kippetje mee te pikken. Vandaar hun vraag om een mooie grote roofvogel uit te houwen in de boomstam. En het liefst met een kippetje die de vogel net heeft gevangen tussen zijn poten.

Hoe gaat dit nu in zijn werk?

Nou, zo gezegd, zo gedaan. Jan-Carel draait daar zijn beitel niet voor om. Om het maar even zo te zeggen. De eiken stam met een doorsnee van ca 80 cm is op een hoogte van 4 meter afgezaagd. Daaromheen is er een steiger gebouwd zodat Jan-Carel van iedere kant het te maken beeld kan bekijken zodat de verhoudingen exact kloppen. Want een schets van te voren maakt hij wel, maar alleen als u dat wilt. Hij gebruikt hem toch niet weer. En dat is ook wel weer het mooie aan zijn werk. U wenst en hij gaat er mee aan de slag in zijn hoofd. De sculpturen vormen zich in zijn gedachten. Soms ziet hij een boom en weet hij het direct en ziet hij het eindresultaat al voor zich. Zo ook in dit geval. Deze sculptuur is geheel vervaardigd zonder ook maar een voorbeeld te gebruiken, dit plaatje had Jan-Carel in zijn hoofd en zo is het geworden ook. Schetsen …..? ……. leuk hoor, maar voor hem niet nodig.

Zo begint hij

Wanneer alles klaar staat klimt hij gewoon op het steiger, pakt zijn motorzaag en zaagt de eerste grove stukken weg. Dan komt al snel de beitel tevoorschijn en begint hij ritmisch te hakken. Alsof hij in een soort van trance terecht komt. En dat kan hij de hele dag volhouden, alleen even tussendoor eten en daar gaat hij weer. Dag in, dag uit. Want een dergelijke sculptuur als dit is hij toch een klein weekje mee bezig om alle kleine details zoals de nagels en de veertjes met de beitel uit te houwen.

Natuurlijk kan het sneller en grover, maar Jan-Carel is van de details. Hij vind het dan ook heerlijk om die laatste details aan te mogen brengen en helemaal wanneer hij aan het beeldhouwen op locatie is. Jammer genoeg gaat daar ook de meeste tijd in zitten, maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn.

Maar waar begin je?

Vaak wordt hem de vraag gesteld van; waar begin je nu en hoe. Nou het hoe heb ik hierboven omschreven. Nu het waar, en daar kan hij heel kort over zijn. “Ik pak gewoon de beitel en begin te hakken of in dit geval te zagen”. Een paar grove lijnen die hij heeft gezet zijn zijn enige leidraad en inderdaad, het is gewoon een kwestie van beginnen. Waar maakt hem niet uit, gewoon bovenin de hoek meestal is zijn antwoord. Al vrijs snel zie je enige vorm ontstaan en zo bouwt hij het geheel steeds verder op.

En als je nu iets verkeerds weghakt?

Grappig, want als ik die vraag aan hem stel, krijg je steevast te horen, “Tja, dat moet je niet doen he”. En dat klopt, je kunt dat ook beter niet doen. Maar iedereen maakt fouten, dus Jan-Carel ook. Al gebeurt dit haast nooit in zijn werk. Door zijn jarenlange ervaring weet hij blindelings zijn weg te vinden in de houtstructuren en hakt hij er flink op los zonder ook maar na te hoeven denken hoe hij de beitel moet hanteren. Tenminste zo lijkt het althans. En volgens hem is dat ook wel een beetje zo. Wanneer hij bezig is en door het ritmische gehak in een soort van trance terecht is gekomen, gaat het als vanzelf. Fouten maken komt eigenlijk niet voor, maar daar ligt juist ook het risico. Na een dag lang beeldhouwen op locatie wordt ook Jan-Carel moe en dan moet je op tijd op weten te houden, want dat zijn de momenten dat er fouten kunnen gaan ontstaan. Daar heeft hij ook wel zijn lessen uit getrokken zegt hij. Maar wanneer het nu toch gebeurt, wat dan?

Cruciale stukken

“Cruciale stukken in een werkstuk zoals een gezicht of in dit geval bijvoorbeeld de snavel doe ik sowieso niet wanneer ik moe aan het worden ben, want daar mag gewoon niets mee verkeerd gaan. En ik denk altijd maar zo, overal is een oplossing voor. Om die reden durf ik ook gewoon te beginnen, ook met de moeilijkste dingen”.

Mocht er wel iets teveel ergens zijn weggehakt, bijvoorbeeld aan de rechterzijde, dan moet je de oplossing aan de linkerzijde zoeken. Hierdoor ontstaat er weer een evenwicht met betrekking tot de juiste verhoudingen. Op die manier weet hij altijd zijn projecten tot een goed einde te brengen. Eigenlijk is het resultaat meestal nog mooier dan wat de mensen in gedachte hadden. Door de levendige uitstraling van de sculptuur is zijn passie hier absoluut aan af te lezen.

Onderhoud

Het onderhoud van een dergelijke sculptuur vergt echt niet heel veel tijd. Aangezien deze sculptuur in een eiken boom is gebeeldhouwd, is de levensduur zeker 15 jaar. En eigenlijk hoef je eikenhout helemaal niet te behandelen omdat in eiken Looijzuur zit. Dit is een natuurlijk verduurzamingsmiddel van het hout zelf. Maar als u toch iets wilt doen, dan is het prima om ieder voor- en najaar de sculptuur met een olie te behandelen. Er zijn momenteel veel olie soorten op de markt die hier voor geschikt zijn. Maar ook dit kunt u bespreken met Jan-Carel zodat hij u hier advies over kan geven.

Wilt u ook dat Jan-Carel voor u gaat beeldhouwen op locatie?

Dat kan natuurlijk en dat gaat makkelijker dan u denkt!  U pakt gewoon de telefoon en stuurt hem een app of heel ouderwets ….. u belt hem gewoon. Persoonlijk en effectief, want u krijgt meteen uw antwoord en kan direct vragen wanneer hij langs kan komen om uw wensen te bespreken. Onderstaand formulier kunt u ook invullen, geef dan even uw telefoon nummer door, dan belt Jan-Carel u zo spoedig mogelijk.

Zijn nummer is: 06-36110434   |   contact@jancarelkoster.com

BESTELFORMULIER

  • Hidden

Pin It on Pinterest