Monumentaal beeldhouwwerk voor de Hoofdstedenbuurt

In deze blog de laatste update voor dit project in de Hoofdstedenbuurt.

Deze opdracht voor de ‘Woningcoöperatie Waterweg Wonen’ is redelijk vlot en volgens planning verlopen. De 10.000 kg wegende steen is in ieder geval niet meer zo zwaar.

Naar schatting weegt hij momenteel nog een kleine 7.000 kg. De afwerking waar ik momenteel mee bezig ben vergt behoorlijk wat geduld.Op dit moment ben ik ongeveer 2 weken bezig geweest om de details handmatig in de sculptuur aan te brengen. (de beitels liggen nog onderop de sculptuur) Bijvoorbeeld de poort; deze moest oud lijken alsof deze stamde uit de 9e eeuw. Dit was even uit proberen hoe ik dit effect het best kon bereiken. Bleek achteraf dus dat de minst arbeidsintensieve manier het meest effectief was. Maar toen moest de toren nog worden bewerkt met allerlei raampjes, stijlen en poortjes. Tot nu toe gaat het heel aardig, elke dag doe ik er een paar en ik moet zeggen, de dagen vliegen om. het is best heel erg leuk om dit op deze realistische manier uit te houwen. Maar toch blijft mijn voorkeur uitgaan naar wat meer abstracter werk, daar kan je toch wat meer je gevoel dat op het moment dat je aan het werk bent in kwijt. Het is wat vrijer, wat losser. Bij een realistische sculptuur ben je zo gebonden, dat is bij een abstracte sculptuur veel minder waardoor ik meer vanuit mijn gevoel kan werken. Dat brengt dan ook weer met zich mee dat de dagen nog sneller gaan dan dat ze nu al doen.

Wanneer ik nu kijk naar het (bijna) eindresultaat, kan ik toch zeggen dat ik redelijk tevreden ben. Nog niet helemaal, maar ik moet eerst nog de laatste 2 weken in om de sculptuur geheel af te werken. Ben erg benieuwd hoe ik me dan voel t.o.v. het eindresultaat. Bij elk beeldhouwwerk ben ik namelijk erg nerveus voordat ik ga beginnen en bij dit soort grote projecten ben ik het ook tijdens het naderen van het eindresultaat. Ik kan dus bijna niet wachten om te mogen beginnen en nu kan ik ook haast niet wachten totdat het gereed is. Ik wil nu zo graag zien hoe het eruit ziet wanneer alles is uitgehouwen. Met name de klok, erg benieuwd hoe het geheel er dan uit zal zien.

De tijd die erop komt te staan heeft te maken met de 0-meridiaan die door de wijk Greenwich in Londen loopt. Wanneer je de locatie Vlaardingen – Greenwich t.o.v. de 0-meridiaan neemt en er dan 1 uur bij optelt komt je op de tijd weergave van 15.05 uur terecht. Daar zal ik mij dus komende week mee bezig gaan houden om dit precieze werkje uit te gaan houwen. Na die week nog de punt van de toren met zijn verschillende dakraampjes erin uithouwen en hier en daar wat verfijning aanbrengen en dan moet het volgens mij gereed zijn.

Polijsten is bij deze sculptuur niet van toepassing. De bedoeling is dat het een soort van relikwie lijkt. Dit is tevens de reden dat het blok scheef komt te staan. nu ik het beeld niet polijst zal het sneller gaan verweren en naar ik hoop zal er ook wat alg groei of mos op de sculptuur te voorschijn komen. Dit maakt het geheel naar mijn idee alleen maar af. Mede om deze reden heb ik voor deze steensoort gekozen. Ondanks dat het een kalk-zandsteen achtige steen is (dolomiet) is hij nog best wel hard in zijn soort en niet makkelijk om te bewerken, maar het is een vrij poreuze steen waar makkelijk alg groei op ontstaat en dat past nu juist weer zo goed bij het achterliggende verhaal.

Wanneer iemand eens wil komen kijken naar het eindresultaat alvorens de sculptuur geplaatst gaat worden, dan kan dat tijdens de open dag die op zaterdag 1 juni 2013 zal zijn. Natuurlijk is iedereen ook tussendoor welkom, maar dan wel op afspraak zodat ik mijn dagen een beetje goed kan inplannen en ik lekker kan doorwerken. Want wanneer deze monumentale sculptuur gereed is, dan staat het volgende blok van een slordige 10.000 kg alweer te wachten. Dit is overigens een prachtig Portugees marmeren blok die op dit moment steeds naar me staat te lonken. Ook daarop kan ik moeilijk wachten om mee te beginnen….:-) Dus jullie zien ik ben momenteel nogal ongeduldig en een beetje gespannen omdat ik, en het einde van deze enorme sculptuur nader, en ik aan het begin van weer een nieuwe sta.

Oh ja, afgelopen week zijn er ook nog opnames gemaakt voor een TV programma genaamd ‘Gelderse Koppen’. Voor degene die mij even aan het werk willen zien en het interview willen bekijken; zaterdag 2 maart 2013 wordt het uitgezonden op TV Gelderland …:-)

Voor verdere info omtrent de informatie die Waterweg Wonen opgeeft zie hier de link.

De open dag op 1 juni 2013 is van 10.00 – 17.00 uur, Domstraat 20a te Holkerveen – info@jck.nu.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest