in opdracht van Groei & Bloei – Beeldhouwen op locatie

Dode of zieke boom? – geen probleem … 🙂

Een steeds meer voorkomende vraag aan mij is of ik van een oude cq dode boom een sculptuur op locatie wil komen maken. Zo gebeurde dit ook bij de landelijke vereniging voor Groei & Bloei.

De bedoeling was om tijdens een open dag in 1 dag een sculptuur te maken. Nu kan ik veel, maar in 1 dag gaat mij dit niet lukken. Zeker niet wanneer er ook nog eens veel mensen vragen stellen. Daarnaast is mijn werkwijze zodanig dat ik geen Woodcarver of speedcarver ben, maar een beeldhouwer. Daar zit mijns inziens nogal wat verschil in. Waar de Speedcarver in zijn project eindigt, daar begin het voor mij pas.

Zoals je op de foto rechts ziet is het begin erg grof uitgezaagd, nadat ik dit heb gedaan pak ik een hamer en beitel om de eekhoorn volledig handmatig uit te houwen in deze beuken stam. De stam is van een boom die overigens nog niet helemaal door was, want onderin de stam loopt de boom nog gewoon uit. Dit kan dus nog een leuk effect gaan geven straks.

Na een paar uur lekker aan het beeldhouwen te zijn geweest komt de vorm van de eekhoorn al aardig in beeld. Wanneer je mij overigens vraagt waarom nu een eekhoorn, … tja. Dat was de wens van de eigenaar van het landgoed, zie hun website www.kleinboskoop.com

En in principe vind ik alles leuk om te maken, maar het leuks is toch wel om mijn eigen ding te kunnen gaan doen in hout. Laat mij even los en je heb een prachtig mooi abstract beeld met eventueel toevoegingen van andere materialen zoals lood, koper of epoxy. natuurlijk is dat afhankelijk van de opdracht en het budget.

Het maken van deze eekhoorn is naar mijn idee een kleine opdracht en kan binnen enkele dagen gerealiseerd worden. Vandaag 23 mei 2012 heb ik de laatste hand gelegd aan dit houten beeld. Ik zoek vaak de mooie dagen uit om op locatie te werken in plaats van in mijn werkplaats. En mooi weer was het vandaag wel 29-30 graden. Heeeeerlijk weer dus om lekker buiten op een hoog steiger in de schaduw te beeldhouwen. Wat heb ik nog meer te wensen 🙂

Op de bijgaande foto’s onderstaand, ziet u ook nog even het eindresultaat. Ik hoor graag jullie reactie, maar je kunt natuurlijk ook een reactie achterlaten in  het gastenboek op mijn website

Voor vragen kan je mailen naar info@jancarelkoster.com

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest