Sculptuur Madridweg Vlaardingen – gemaakt in opdracht van Waterweg Wonen.

Vervaardigd in Portugees marmer door MD beeldhouwer Jan-Carel Koster.

Formaat: H. 2.50 x 1.40 x 1.20 mtr.

UITLEG:

Het 2e beeldhouwwerk staat aan Kopenhagenlaan, onder de Madridflat. Het is gemaakt uit een ruim 2½  meter hoge marmeren rots, zogenaamd Portugallo Rosa. In dit beeldhouwwerk wil ik verschillende items waar Madrid bekend om staat terug laten komen in een non-figuratieve sculptuur.

HET STIERENVECHTEN:

Waarom ik nu juist Portugees Marmer heb gebruikt is terug te leiden naar de voor Spanje meest bekende bezigheid; het stierenvechten. Dit gebeurt nog steeds veelvuldig in Spanje, maar men is bezig om deze gruwelijke activiteit een halt toe te roepen. Sinds 1 januari 2012 mogen er al geen gevechten meer plaatsvinden in de regio Catalonië. Dit is dus al een goed begin. Portugal daarentegen heeft al lange tijd een verbod ingesteld; er mogen wel gevechten plaatsvinden, maar de stier mag niet worden gedood of gemarteld! Daarin hebben zij al lange tijd een behoorlijk streepje voor op de Spanjaarden die de stieren doden bij elk gevecht. Met het gebruik van Portugees marmer wil ik mijn waardering laten blijken voor het respect dat zij tonen voor de dieren en tevens een disrespect aan Spanje vanwege hun niet humane gedrag jegens deze levende wezens. In de sculptuur heb ik onderin een herkenningspunt met betrekking tot het stierenvechten laten terugkomen. Niet om deze gevechten in stand te houden, maar juist om ons bewust te laten worden van deze vernedering van de stieren. Wanneer men kijkt naar de Torero of zoals wij het zeggen Toreador denkt men aan een grote, stoere, sierlijke man met een Muleta (grote rode deken). Deze sierlijkheid heb ik in deze sculptuur terug laten komen in een abstracte vloeiende vorm die ontstaat vanuit een strakke rechte lijn die de harde kant het gebeuren laat zien.

DANSEN:

Niet alleen de stoere stierenvechter is sierlijk en gracieus, maar ook de dansers en danseressen die men in Spanje kent. Deze sculptuur dient bovenal sierlijk en vloeiend te zijn, net als de dansers en danseressen in Madrid dat zijn.

12 DRUIVEN:

Als 3e verwijzing naar nog een mooie herkenning van Spanje en dan met name Madrid, kom ik al gauw op de architectuur en de vele tradities terecht. Wat heel bekent is, is de klok tijdens het vieren van oudejaarsnacht op het centrale plein in Madrid, de “Puerta del Sol”. Deze komt vaak tijdens de laatste klokslagen van het jaar op TV, zodat de laatste seconden van het afgelopen jaar in Spanje is waar te nemen. Traditiegetrouw worden tijdens de laatste 12 slagen van het oude jaar bij elke klokslag één druif gegeten. Er wordt gezegd dat deze traditie geluk brengt in het nieuwe jaar. Juist deze traditie wil ik naar de Hoofdstedenbuurt in Vlaardingen brengen om onze gedachte, tijdens het bekijken van deze sculptuur, hierop te laten richten. In de sculptuur ziet men dan ook middenin de 12 druiven weergegeven.

WATER:

De golvende beweging die de sculptuur bevat staan symbolisch voor de herkomst van de naam Madrid. De naam is namelijk ontstaan doordat de Moren in de 9e eeuw de baas waren in dit gebied. Zij hebben destijds een klein paleis gebouwd langs de rivier “Manzares” die zij “Al-Majrit” noemde, wat waterbron betekent. De huidige naam Madrid stamt af van deze plek en deze Arabische term. Juist deze afkomst vanuit het Arabische vind ik toepasselijk omdat in de Hoofdstedenbuurt een gemêleerd en sociaal leven plaatsvindt.

Sculptuur
Madridweg
Vlaardingen

Omdat water een 1e levensbehoefte is, dansen ons vreugde brengt, stierenvechten voor vertier zorgt en de druiven ons voeding en geluk geeft (hetzij in de fysieke zin als in de psychische zin van het woord) zijn ze alle vier van grote symbolische waarde. Om deze reden heb ik deze 4 symbolieken een plek gegeven in de bijgaande sculptuur om ons hierover na te laten denken. 
Jan-Carel Koster

Pin It on Pinterest