Houten sculptuur

Deze houten sculptuur met naar mijn mening een prachtige titel is door Jan-Carel gemaakt in een bijna 4 meter hoge ‘Nordmann”. Dat is een Naaldboom soort. Iedereen kent deze boom als kerstboom die tegenwoordig iedereen in huis heeft. Deze stam is alleen ietwat forser. En volgens Jan-Carel werkt deze dennensoort erg prettig. Het hout geeft een prachtige structuur en is niet zo hard om in te houwen.

Hoe ontstaat een Houten sculptuur

Een veel gestelde vraag aan Jan-Carel is hoe een dergelijke houten sculptuur nu ontstaat? Gebeurt dit tijdens het beeldhouw proces? Of is het vooraf al duidelijk wat het gaat worden. Het antwoord op deze vraag is bij hem vaak dezelfde, namelijk: Jan-Carel heeft vooraf bijna altijd wel een compleet plaatje in zijn hoofd. Bij opdrachten voelt hij zich alleen wat meer verplicht zich zelf aan de gemaakte schets te houden dan bij een autonome (vrije) opdracht. Regelmatig zegt de opdrachtgever dan ook dat hij de vrijheid heeft om zijn eigen inzicht te volgen. En dat is maar goed ook, want dat komt de sculptuur zeker ten goede!

Het idee

Wanneer het idee geboren is, werkt Jan-Carel dit in zijn gedachten tot vaak in de kleinste details uit. Hierna beschrijft hij zijn concept op papier en volgt de schets om te laten zien aan zijn eventuele opdrachtgever hoe de sculptuur er uit zal komen te zien. Natuurlijk wijkt deze schets meestal wel iets af doordat het kunstwerk gemaakt wordt van een natuur product. Daarin kan je altijd van alles tegen komen. En of dit nu in hout is of in steen, beide is onvoorspelbaar. Natuurlijk kan je vooraf wel controleren op breuklijnen in steen en eventueel rotte plekken in hout. Maar toch blijft dit een onzekere factor.

Het vervaardigen

Een houten sculptuur vervaardigen begint met het plaatsen van het materiaal. In dit geval dus de grote stam van bijna 4 meter hoog en 60-70 cm doorsnee. Nadat deze staat wordt er in dit geval een steiger omheen gebouwd zodat er op iedere hoogte een stabiele plek ontstaat om te kunnen beeldhouwen. Jan-Carel begint in dit geval eerst met de motorzaag waarbij hij de grote stukken wegzaagt. Maar al snel pakt hij de hamer en beitel omdat hij hierbij meer gevoel met het materiaal krijgt. Dit vindt hij prettig omdat hij dan in een ‘trance’ komt waarin de tijd lijkt stil te staan. En af en toe wanneer ik erna kijk, lijkt dit ook wel zo te zijn. want laat je hem een uur zijn gang gaan, dan lijkt het net alsof hij met de motorzaag grote stukken heeft weggehaald in plaats van met de beitel.

Van het vervaardigen komt binnenkort een filmpje online zodat u ook dit proces kunt volgen.

Geïnteresseerd

Bent u nu geïnteresseerd in deze sculptuur of wilt u gewoon ergens iets meer van weten. Neemt u gerust contact op met Jan-Carel, hij staat u graag te woord. Wilt u deze houten sculptuur in uw bezit krijgen? Nou, dan heeft u geluk, want deze is tot nu toe nog beschikbaar. Zie de contact pagina voor de gegevens.

contact@jancarelkoster.com

Pin It on Pinterest