Corona monument
Het Corona Monument is een initiatief van Beeldhouwer Jan-Carel Koster om de slachtoffers van het Coronavirus te herdenken. Om die reden heeft hij conceptueel een monument ontworpen om te laten zien wat er onder andere mogelijk is. Vanzelfsprekend is dit een concept en is het monument te personaliseren zodra er een concrete lokatie en of thema is om het Corona Monument te realiseren.
Waarom een Corona Monument
Jan-Carel heeft net als iedere andere persoon in Nederland en ook daarbuiten de Corona tijd op zijn manier doorleefd. Om hem heen ziet hij veel gebeuren. Hetzij tragische gebeurtenissen op persoonlijk vlak, maar ook in de samenleving zelf gebeuren er schrijnende dingen. Kijk even naar vele ondernemers die het financieel erg slecht hebben. Dit is wel op het materieel vlak, maar ze hebben er toch mee te dealen. Zelf maakte en maakt hij nog steeds mee hoe ouderen (zijn schoonvader van 87 jaar neemt hij hier als voorbeeld) ‘beschermd’ worden tegen het virus. Dit zijn schrijnende momenten in het leven van ouderen die in tehuizen zitten en veelal niet veel meer hebben om voor te leven. Het enige waar zij vaak nog naar uitkijken zijn de bezoekjes van hun geliefden. Dit is allemaal stopgezet waardoor hun ‘zin’ om te leven totaal verdwijnt. Het ergste is nog wel dat wanneer ouderen daadwerkelijk ziek worden (Corona of niet) zij alleen moeten sterven. Dit feit is een niet op zichzelf staand feit en zo zijn er nog vele andere schrijnende gevallen. Hierdoor hebben vele mensen behoefte om een laatste blijk van liefde aan hun geliefde te uiten. En of dit nu een rouwproces is of iets anders, een algemene plek om deze trauma’s bij velen van ons te herdenken is er nog niet. Om die reden heeft Jan-Carel zich geroepen gevoeld om hier iets mee te doen.
Het ontwerp
Jan-Carel heeft zich verdiept in wat er allemaal in zijn leven, maar juist ook in die van anderen gebeurt en is gebeurd. Nu kan niet alles gesymboliseerd worden in een monument. Daarom heeft hij gekozen om het wat algemeen te houden zodat alle (of in ieder geval vele) aspecten in de samenleving die herdenking nodig hebben hieronder vallen. Wat hem opviel is dat er in de media erg veel verschillende cijfers de ronde doen. En of deze nu gebaseerd zijn op de waarheid of niet, dat maakt in dit geval niet zoveel uit. Hij heeft gekeken naar de grafieken en tabellen die door het RIVM worden gepubliceerd. Dat zijn er heel wat, hoeveel sterfgevallen er zijn, hoeveel opnames op de IC, hoeveel ziekenhuis opnames etc etc. Met deze tabellen zijn zij samen met de overheid het virus te lijf gegaan om die verwachte piek af te vlakken zodat alles beheersbaar zou blijven in de Ziekenhuizen. Deze verschillende tabbellen heeft Jan-Carel verbeeld in dit momument. In dit onderstaande YouTube filmpje legt Jan-Carel uit hoe hij dit heeft verbeeld. (Dit ontwerp is een afgeleide van het monument dat Jan-Carel voor de Vriezenveen heeft ontworpen en gemaakt).
Bewustwording
Wat hij heel belangrijk vindt is dat men bewust moet zijn van de aanwezigheid van dit virus in onze samenleving. Maar belangrijker nog is het vertrouwen dat we moeten hebben in de NATUUR. Hoeveel de mens ook zal doen om dit virus te elimineren, het zal moeilijk zijn en niet voldoende helpen. Het enige dat ons kan meehelpen is de natuur. Samen met de natuur kan het virus overwonnen worden. Wij kunnen de opwaartse curve in de grafiek bestrijden door een Lockdown af te dwingen, maar het virus zal blijven bestaan. Daarom ziet u in zijn ontwerp na de piek in de neerwaarts gaande treden van de tabel een natuurlijk gedeelte (rots) in het monument. Hierin verdwijnen de treden van de treden in dit monument. Dit verbeeldt dat de natuur het virus zal neutraliseren. En of dit nu gaat gebeuren of niet. Zodra de mensheid gelooft in de natuur, dan zal dit ook werkelijkheid worden.
De mensheid
Kijk naar alle schade die wij als mens aanrichten. Kijk naar Tjernobyl. Daar kunnen we na de kernramp ook weer gewoon komen en heeft de natuur zijn weg gevonden om onze stommiteiten op te lossen. Dit is nog wel niet geheel verdwenen, maar met het verstrijken van de tijd zal de natuur ook dit oplossen.
De leegte
Tot zover de treden. Wat ook een heel belangrijk aspect is, is de lege figuur die midden in het monument zichtbaar is. Het monument zal worden gemaakt van een natuursteen waarbij er een hoogte van zeker 3 meter hoog moet worden aangehouden. Hierdoor zal de lege figuur in het midden een hoogte hebben van circa 2 meter en is het mogelijk om er doorheen te lopen en of er in te gaan staan. Hierdoor wordt het niet alleen een interactief monument / kunstwerk, maar ook een monument waarin men kan gaan staan om tot bezinning te komen. Men kan zich hier identificeren met de persoon die zij in hun gedachten willen herdenken, de slachtoffers van het Corona virus. Dit kunnen mensen zijn die zijn overleden aan de ziekte, maar ook mensen die op een andere manier zijn getroffen, economisch en/of sociaal. Denk even aan de ouderen die in hun tehuizen maandenlang opgesloten hebben gezeten. Zij voelen als geen ander een leegte in hun bestaan die in hun geval meestal niet heel lang meer zal duren. Kortom de leegte die Jan-Carel hierin heeft ontworpen is breed bedoeld. De verbeelde emotie zal voor een ieder anders kunnen worden ingevuld, maar een leegte zal er bij velen achterblijven. Met dit monument wil Jan-Carel hen een plek bieden om hier uiting aan te geven.
Media
Dat een herdenkingsmonument voor de Corona slachtoffers niet alleen bij Jan-Carel leefde bleek wel toen RTL4 contact met hem opnam met de vraag of ze hem mochten interviewen. Dit interview is in het kort uitgezonden op RTL4 tijdens het programma EditieNL. Het artikel van RTL Nieuws vind u hier inclusief de uitzending over het Monument.
Reageren
Leuk wanneer u reageert! Dit ontwerp is een concept dat nog verder uitgewerkt kan gaan worden. Natuurlijk hoort Jan-Carel graag uw reactie hierover. Wilt u graag met hem in gesprek hierover?Misschien om te kijken of dit ontwerp is te realiseren? Stuurt u dan een mail naar:

Submit your review | |
[…] met het uithouwen van het ontwerp. Bent u geïnteresseerd in monumenten, kijk ook eens naar dit Corona Monument dat Jan-Carel heeft […]