Beeldhouwen in Spanje

Beeldhouwen in Spanje

Zaterdag 3 november 2013

Afgelopen weekend heb ik tijd vrijgemaakt om in Spanje een steengroeve te bezoeken samen met mijn vrouw Idaline, een collega beeldhouwer Anke Vervelde met haar man Aart. Zij is woonachtig in Catral waar de steengroeve nagenoeg in haar achtertuin ligt. In de foto galerie hierboven een kleine impressie van mijn bezoek aan de Groeve “Levantina” – ‘The natural stone companie’.

Levantina - The Natural Stone companie "Rojo Alicante".

Levantina – The Natural Stone companie “Rojo Alicante”.

Zoals je wel kunt zien was het tijdens dit bezoek (3 november) schitterend weer, 29 graden. Dit maakte het bezoek natuurlijk alleen maar leuker en leuker, zeker wanneer je je bedenkt wat voor weer het in de lage landen is …. 🙂 De indrukken die je daar krijgt van al dat marmer zijn enorm, wat een prachtige blokken marmer in vele, vele kleuren. Zo op het eerste gezicht zijn het allemaal witte blokken, maar schijn bedriegt. Er zijn natuurlijk wel wat lichte, meer naar beige neigende blokken marmer, maar het overgrote deel heeft een rossige tot roodbruine kleur zoals de blokken op bijgaande foto. Dieper in de groeve worden overigens alle stenen wit, niet omdat ze van nature wit zijn maar vanwege de enorme hoeveelheid stof. Wanneer je dichter bij de groeve komt zie je het al gebeuren. Het gehele landschap wordt steeds iets lichter van het vele stof. Het lijkt ook wel dat elke keer wanneer ik in een groeve kom het daar ook prachtig weer is, maar wie weet heeft dit ook iets te maken met de weerspiegeling van de zon op de witte omgeving. Één ding is in ieder geval zeker; er heerst in dergelijke groeven een bijzondere, niet te evenaren sfeer die je alleen maar daar kan waarnemen. Natuurlijk komt het bij mij als beeldhouwer anders binnen dan wanneer iemand anders daar zou lopen.

dat licht in de groeve is zo prachtig en inspirerend.

Het liefst zou ik daar een hele dag rondwandelen. Dit hebben we maar niet gedaan, want er waren nog genoeg mooie dingen te zien daar in de omgeving.

The beautifull marble pieces with the warm colors, waiting for a sculptor to be picked up.

The beautifull marble pieces with the warm colors, waiting for a sculptor to be picked up.

Sculptor-Jan-Carel-Koster-l-Verlaten-Marmer-groeve

De “sneeuwkettingen” die om de banden liggen van de enorme Shovels.

Even terugkomend op de kleur van het marmer, juist de warme roodbruine kleur spreekt mij in deze marmersoort erg aan. Dit marmer wordt in elk geval snel voor een project gebruikt, welke weet ik nog niet, maar daar komt vast wel weer wat op mijn weg waar ik dit voor kan gebruiken. De uitgezaagde blokken marmer zijn over het algemeen enorm groot en moeten al gauw een gewicht bereiken van een kleine 50.000 kg. Het liefst zou ik er direct een paar mee naar mijn werkplaats nemen, maar ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo’n transport kost behoorlijk veel geld. Het plan is dan ook om in Spanje ook een werkplaats op te zetten. Dit plan lijkt nu niet zo heel ver meer weg. Wat ik in Nederland kan doen, kan ik natuurlijk ook in Spanje …. 🙂 Daar in de groeve lopende komen er in ieder geval allerlei prachtige ideeën naar boven van wat er allemaal wel niet mogelijk is om te maken. Heerlijk om daar te lopen en dit allemaal op je in te laten werken. Het daadwerkelijke beeldhouwen in Spanje komt nu toch weer een stapje dichterbij. Fantastisch lijkt me het om in de warme Spaanse zon te kunnen gaan beeldhouwen. Plannen genoeg om te gaan doen, nu eerst maar eens goed nadenken over hoe e.e.a. te organiseren om daar op locatie te gaan beeldhouwen. Maar de eerste stappen in die richting zijn in ieder geval gezet! …. 🙂

Sculptor-Jan-Carel-Koster-l-Verlaten-Marmer-groeve-15

De ronde lijnen van de diamanten zaagdraden zijn hier duidelijk zichtbaar

Even later toen we de groeve verlieten reden we zo een oude en verlate groeve in. Hier lagen allerlei oude attributen en afgedankte machines. Ook was aan sommige stenen de werkwijze goed te zien van hoe te blokken marmer werden gedolven.  Hiernaast zie je de rondingen in de steen van de diamanten draden waarmee werd gezaagd totdat het brok marmer door zijn eigen gewicht afbrak. De omgeving daar is overigens schitterend, de combinatie tussen de recht gezaagde blokken marmer en de niet onberispte natuur die onder de hete zon ligt te verdrogen is werkelijk prachtig en erg inspirerend. Ik kan niet wachten om daar te kunnen beginnen en of dit nu in blokken marmer is of in hout, dat maakt mij eigenlijk helemaal niet uit. Het hout is net als de stenen fantastisch mooi, zeker de olijf en de amandelbomen zijn heel bijzonder om te zien. En als alles goed en naar planning verloopt dan kan ik binnenkort mijn eerste sculptuur op de Spaanse bodem gaan maken ….. 🙂

En net als altijd zal ik hier dan weer een Blog bericht aan wijden en jullie op de hoogte houden van mijn plannen.

 

Ik hoop dat jullie net zo als ik hebben genoten van de foto’s van “Quarrie Rojo Alicante”.

 

Voel je vrij om hieronder je reactie te plaatsen

Quarrie Rojo Alicante

Quarrie Rojo Alicante

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest