Sculpture Londonweg Vlaardingen

Sculpture Londenweg Vlaardingen.

Made on commission of Waterweg Wonen by MD sculptor Jan-Carel Koster

Kind of stone: Dolomit (Anröchter).

Format: H. 3.50 x 4.00 x 4.00 mtr.

 

EXPLENATION:

The 1st and also largest sculpture is placed on the spot where people enters the residential area. On this spot the sculpture is easily visible, also for non locals who take this way to go for example to the healthcentre. It is on the corner Kopenhagenweg, exit Londenweg, Bernweg.

The idea behind this sculpture shows a short history of the neighborhood “Holy” and London in a 3½ meter high rocks, wherein a sculpture is made by hand. The effigy has the following background;

Because of the fact that the location where the sculpture will be placed In, is a kind of access point to the district’s, I have symbolically depict a fragment of the gateway from the Holy Castle. Behind the gateway you’ll find a piece of the Big Ben Tower from London. This clock symbolically shows our present time but also has a reference to the past time because of the position of the hands of the clock depict exactly the position Vlaardingen – Greenwich and the 0-meridian. Greenwich is one of London district where the 0-meridian (the time line) is running through. Formerly this 0-point runs through many other countries (cities) such as Paris, Madrid, Copenhagen, Jeruzalem and St.Petersburg. But finally in 1884 was decided, at international level, that the 0-meridian has to run through Greenwich. In the Netherlands we live in a Timezone +1 GMT, so +1 hour Greenwich Mean Time which is equivalent to 14.05 + 1 hour = 15.05 Hour

 

This reference to time I think is important for people to stand still in thought at the time. Then, I mean not only the past, lived time, but also the time that still lies in front of us.

 

On the archaeological discoveries in this area and in Vlaardingen itself, can be traced back that the history goes way back. By archaeologists there is even talked about “The Vlaardingen time” ( 3500 – 2500 BC.).

 

To undertake and depict all these facts in this sculpture I have chosen to place the sculpture half diagonally from out of the ground. It’s as if it had just been found.

 

The sculpture is a little skew and is leaning against an artificial hill. The front of the hill has been partially excavated and now there is a small stone wall visible, which should symbolize the old foundations of a lost building (a fragment of the Holy Castle).
The hill, not only serves to undertow the sculpture but also relates to the way of building dating from 1100 – 1200 AD. Because the tower of the Holy Castle is built without first digging a hole for a foundation. At that time there was literally built directly on the ground. When one was at the correct height with the construction of the tower then the canals were dug around the castle. This sand was thrown against the tower so it just seemed as if the castle stood on a hill. The hill near the sculpture is admittedly tidy sown with grass so that everything becomes well integrated with the environment. But it still makes us stand still on the way of life and building from that time.